A testbeszéd tudat alatt árulkodik az érzelmekről. Megmutatja azt is, ha elmúlt a szerelem, és közeleg a szakítás.

A párkapcsolatokban vannak hullámvölgyek, de ha megvan két ember között a szeretet, a kötődés, az intimitás és a ragaszkodás, akkor ezeken képesek túllendülni. Előfordul azonban az is, hogy elérkezik az a pont, amikor már erős az eltávolodás, és sokkal komolyabb a probléma.

Minden kapcsolat más és más, ezért nehéz megítélni, mikor hozható még helyre a viszony, és mikor mélyültek már annyira el a gondok, hogy nincs értelme próbálkozni, és jobb a szakítás mellett dönteni. Az viszont biztos, hogy a testbeszéd segít észrevenni a változásokat, és leleplezi a partner érzelmeit.

Jelek a testbeszédben, hogy már nem szeret

A helyzet tisztázásának természetesen a nyílt beszélgetés a legjobb módja, de érdemes előtte figyelni a következő jeleket, amelyek felhívhatják a figyelmet a kapcsolat megromlására még akkor is, ha a felek alapvetően észre sem vették - vagy nem akarták észrevenni - a problémát. A testbeszéd ugyanis tudattalanul árulkodik az érzelmekről, és olyan dolgokat leplez le, amiket az illető nem tudott, vagy nem akar kimondani. A következő mozdulatok, ha gyakran, rendszeresen észleled őket, a szerelem elmúlására utalnak.

- Az érzelmi eltávolodás fizikai szinten is megnyilvánul. Ha azt veszed észre, hogy a partnered tartja a távolságot, nem ül melléd szorosan a kanapén, ahogy korábban szokott, nem bújik hozzád az ágyban, nincs már annyit a közeledben, az a szerelem elmúlását jelezhet.

- Ha séta közben nem fogja meg a kezedet, ahogy korábban, és itt is tartja a távolságot, gyakran előtted vagy mögötted megy, nem pedig melletted, az szintén problémára utalhat.

- Intő jel, ha elhúzódik, amikor közelednél felé. Sürgős dolga akad, ha megölelnéd? Ha megfognád a kezét, hamar elveszi? Úgy érzed, kellemetlen vagy erőltetett számára, ha hozzáérsz? Ez egyértelműen a szerelem elmúlásának a jele.

- Szintén az érzelmek megváltozására és a kapcsolat kihűlésére utal, ha a partnered szinte állandón zárt testtartással, keresztbe tett lábakkal, karokkal, a testével oldalra fordulva beszélget veled.

- Az arca is árulkodik az érzelmeiről. Ha sokszor fintorog, arcokat vág, forgatja a szemét, vagy nem néz a szemedbe beszélgetés közben, amikor felhozod a problémákat, és az egész mimikájából azt látod, hogy nem veszi komolyan a mondandódat, esetleg megkérdőjelez, lekezel, az súlyos gondra utalhat.

- Ha megváltoznak az ölelések, az is intő jel. Ha nem ölel vissza, vagy csak gyengén, esetleg elkezdi megveregetni közben enyhén a derekadat, a válladat, az eltávolodásra és az őszinte, mély érzelmek hiányára utal.

- Gyakran érinti meg a nyakát, a torkát beszélgetés közben? Az a test egyik legsebezhetőbb része, a mozdulat pedig arra utal, hogy valamit elrejt, eltitkol előtted, vagy nem teljesen őszinte.

- A csípőre tett kéz az eltávolodás, a fölényesség, a megkérdőjelezés és a kontroll jele. Ha a partnered szinte állandóan így áll, ha beszélgettek valami problémáról, vagy nehézségről, az azt jelenti, hogy a kapcsolatban elmélyültek a problémák, és a viszony meggyengült.