Röviden:"A hipergámia felfelé házasodást jelent. Ez a nőkre jellemző ösztönös viselkedési forma, az, hogy a nők párválasztáskor olyan férfiakat preferálnak, akik a saját fizikai adottságukhoz, társas státusukhoz, birtokolt forrásaikhoz képest értékesebbel, többel rendelkeznek. És minél nagyobb a státusuk közötti különbség, a nő annál jobban vonzódik szexuálisan a férfihoz. Alapszabály: Minden pasinál van jobb pasi és egy hipergám ösztöneitől vezérelt igazi nő az atyaúristent is lecseréli a későbbiekben egy jobb modellre, ha van rá lehetősége..."

Amiről most szót ejtenék, az a jelenségre adható reakciók és az azzal összefüggő életstratégiák kérdésköre.

Vakfolt effektusban szenvedők

Sajnos a férfiak jó része párkeresés és házasságkötés területén még ott tart, hogy nem ismeri fel a hipergámia jelentőségét, vagy nem ismeri magát a fogalmat sem. Az ebbe a csoportba tartozó emberek érzelemvezérelten választanak párt és a vakszerencse dönti el, hogy sikeresek lesznek-e a kapcsolataik, vagy sem. Természetesen ez annak függvénye, hogy mennyire sikerül saját szintjüktől fölfelé vagy lefelé párt választani. Szakítás vagy válás esetén értetlenül állnak életük romjai felett és a kiváltó okokat általában önmagukban találják meg. Erősen hajlamosak az aktuális partnerük akaratának való alárendelődésre.

Kompromisszumkereső stratégák

Az ebbe a kategóriába tartozó férfiak felismerték a hipergámia jelentőségét, de nem akarnak lemondani a boldog- és kiegyensúlyozott párkapcsolat lehetőségéről. Sokkal tudatosabban keresnek és választanak társat. Nem csak az érzelmeikre hallgatnak, de felmérik a saját és a partnerük között fennálló szintkülönbségeket is. Tudatosan próbálják partnerük hipergám ösztöneit minél hosszabb távon kielégíteni, ezért jelentős pénzt, energiát és időt ölnek az önfejlesztésbe. Általában jól kommunikálnak a nőkkel, de sokszor szerepet játszanak annak érdekében, hogy megtarthassák az aktuális partnerüket. Előfordulhat, hogy némelyikük túlzottan rágörcsöl a szerepére és nevetségessé válik. Céljuk általában a hosszú távú párkapcsolat kialakítása és üzemeltetése. Körükből kerülnek ki a jó családapák.

A hipergámiára rájátszó manipulátorok

Ők azok, akik a legtöbbet tudnak a hipergámiáról. Elfogadják, hogy a nőket ezek az ösztönök irányítják, de ezt a nők ellen használják fel. Általában a nők felé mutatott kép és a valóság között jelentős lehet a szakadék - elsősorban az anyagi státuszszimbólumok és a valós jövedelem terén. Kitűnően kommunikálnak és manipulálnak. A szerepjátékok mesterei. Céljuk minél több, elsősorban külsőleg a top 10%-ba tartozó nő megfektetése. E csoport egy része még ennél is nagyobb célt tűz ki maga elé. A szexen kívül még el akarják érni, hogy minél több top nő érezzen szerelmet irántuk. Általában több rövidebb, de annál intenzívebb párkapcsolatot alakítanak ki. Virtuózan játszanak a nők hipergám ösztöneinek húrjain. Megcsillantják előttük a magasabb státuszba kerülés lehetőségét és amikor a kiszemelt "áldozat" már úgy érzi, megfogta az Isten lábát, akkor továbblépnek a következő kapcsolatba. A nők ambivalensen viszonyulnak hozzájuk. Egyfelől imádják őket, másrészt gyűlölik, hogy ebben az esetben ők lettek átverve...

Totál elutasítók

Jelenleg ez még egy kicsiny, de folyamatosan növekvő csoport. Felismerték a hipergámiát, mint jelenséget, de semmilyen módon nem kívánnak behódolni, sem pedig előnyt kovácsolni belőle. A nőkkel vagy egyáltalán nem foglalkoznak, vagy csak azokkal, akikben ez az ösztön csak nagyon kevéssé van jelen. Ők jellemzően agglegények, esetleg az első csoportból egy válás után kiábrándult elvált férfiak. 

Természetesen mind a négy csoportból létezik átjárás egyikből a másikba. Jellemzően a kamaszkor, fiatal felnőttkor idején a többség az első csoportban kezd, majd később innen ágazik szét a következő három csoport valamelyikébe. Visszafelé ez viszonylag ritka.