Régi vesszőparipám, hogy a világon bármit kifejezhetünk számokkal. Akár a párkapcsolati mozgatórugókat is. A lányok erre rendszerint azt mondják: ez szentségtörés! Itt csakis a színtiszta érzelmekről van szó, melyeknek semmi közük a matek hűvös világához. Azért én most mégis tennék egy próbát, hogy felvázoljam a női ösztönök matematikáját...(elnézést, ha egy kicsit szatirikusra sikerült)

Elgondolásomat egy történeten keresztül fogom szemléltetni, melynek főhőse a húszas éveinek közepén járó hipergám Hanna, aki évek óta permanens casting-ot tartva teszteli a férfiakat. Jönnek is a kérők szép számmal. Az 5-6 pontosokkal tele a padlás, de a lány figyelemre sem méltatja őket. (Persze benne az sem tudatosul, hogy ösztön szinten folyamatosan pontozza a srácokat. Ha megkérdeznénk az elbukott jelöltek kapcsán, legfeljebb annyit tudna mondani, hogy nem voltak elég szimpatikusak. Kirívó esetekben esetleg megnevezné az ellenszenv okát is. Ennél többet azonban aligha lehetne kipréselni belőle). Kéthavonta egyszer feltűnik a színen egy-egy 7 pontos szerencsevadász is. Ilyenkor Hanna - valamelyes fintorgással - ad némi esélyt a szerelemnek, ám ezek a próbálkozások meglehetősen rövid életűek, a kudarc borítékolható már az indulásnál.

Egy bágyadt csütörtök délután aztán megtörténik a csoda. A szupermarketben, a diétás joghurtok között válogatva, Hanna váratlanul belebotlik a nyolcpontos Félalfa Feribe. Vakok között félszemű a császár, mondhatnánk, s Feri valóban messze a legvonzóbb férfi, akivel a lányt az utóbbi években összehozta a sors. Viszonylag jó megjelenésű, intelligens, van humora, mi több, állása is. Hanna végre hagyja, hogy elsodorják az érzelmek. Fontos megértenünk, hogy a casting során(ösztönösen) alkalmazott pontrendszerben a megfelelőségi index felső határa 10 pont. A lány ekkor még csak gyorstesztet futtat, a fizikai adottságokon, a státuszon és a karizma-elemeken kívül egyebet nem vizsgálhat. Ferivel - mivel ő a befutó, s így egy szinttel feljebb lépett - már más a helyzet. Kapcsolatuk elmélyül, idővel összeköltöznek, alaposan megismerik egymást. Kiderül egy sor olyan tényező, amely továbbformálja a fiú megfelelőségi indexét:

- lehajtja a WC deszkát                                                 +1pont

- Nem hagyja szanaszét a szennyest                             +1pont

- A pénze mindig kitart a következő fizetésig             +3pont

- Bűbájos Hanna szüleivel                                                 +3pont

- Egy isten az ágyban                                                   +5pont

- Sosem mosogat                                                         -1pont

- Horkol                                                                      -2pont

Egy év együttélés után Feri 20 ponton áll. Ha azt hinnénk, hogy ennél magasabbra csak egy orrsövény műtét és némi házimunka repíthetné, nagyot tévednénk.

- Eljegyzés                                                             +4pont

- Esküvő                                                              +10pont

- Munkahelyi előléptetés fizetésemeléssel                  +3pont

- Az első gyerek                                                     +5pont

- A második gyerek                                                 +3pont

- Közös családi ház kerttel                                       +5pont

Elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, amikor Félalfa Feri helyzete megingathatatlan. 50 pontja mellett labdába se rúghat senki. Ilyenkor nyugodtan jöhetnek a 9 és 10 pontos pasik. Adhatja a szépet Alfa Aladár, csaphatja a szelet Csődör Csabi, sündöröghet Sármos Sanyi. Hannától - elbűvölő mosolyán kívül - nem sokat remélhetnek.

A történet innentől kezdve többféle módon folytatódhat. Kezdjük a rózsaszín verzióval: boldogan élnek, míg meg nem halnak...Na, ennyit a meséről! Persze ilyen is van és nyilván ezt a forgatókönyvet tervezi mindenki. Azért nézzük meg a másik végletet is:

- A kapcsolat kezd ellaposodni                                -5pont

- Esténként lecsúszik egy sör                                  -1pont

- Feri tekintélyes pocakot növeszt                         -5pont

- esténként lecsúszik 3-4 sör                                  -3pont

- Ferit kirúgják az állásából                                -8pont

- Masszív alkoholistává válik                                  -12pont

- Rendszeresen bántalmazza Hannát és a gyerekeket   -15pont

- Elkártyázza a családi házat                                  -15pont

Nem tévedés, a hajdan 50 pontos férj akár a mínusz tartományba is letornázhatja magát. Hannát nem fogja megingatni az esküvőn tett holtomiglan - holtodiglan fogadalom, s már a nulla pont környékén megszakítja a kapcsolatot Ferivel. És persze heteken belül összeáll a 6 pontos Béta Bélával, hiszen az exférjnél még ő is messze jobb választás.

Hogy ne csupán szélsőséges eseteket tekintsünk, vegyünk egy tipikus, hétköznapi forgatókönyvet is, melyet azt hiszem mindannyiunk már megtapasztalt akár a közvetlen baráti, családi környezetében is(vagy saját magán):

- A kapcsolat kezd ellaposodni                        -5pont

- Feri tekintélyes pocakot növeszt                -5pont

- Esténként lecsúszik 3-4 sör                          -3pont

- Feri a munkájába menekül                        -5pont

- Megszűnnek a közös programok                   -5pont

- Külön hálószobában alszanak                       -10pont

Amint látjuk, Feri megfelelőségi indexe ebben az esetben is nagyot zuhan, azonban még így is 17 ponton áll. Megszűnt létezni, mint vonzó férfi, ugyanakkor továbbra is jó apja a gyerekeinek és biztosítja a család elvárt életszínvonalát. Hanna némiképp skizofrén helyzetben találja magát. A jelenlegi életszakaszában változatlanul Feri a legmegfelelőbb férj a számára, így ebben a státuszában semmi sem fenyegeti. Viszont a romantikus funkció nem üzemel, ez az űr pedig kitöltésért kiált. Kigyúrt Karcsi, a kilencpontos személyi edző kiválóan alkalmasnak mutatkozik erre a szerepre...

A vázolt matematikai modell persze közel sem tökéletes. Hanna személyében egy átlagos vágyakkal és motivációkkal bíró nőt vettünk alapul, így figyelmen kívül hagytuk a szolgalelkűen hűséges és az extrém módon csapodár típusokat. Nem foglalkoztunk azokkal a körülményekkel sem, melyekre a férjnek nem lehet ráhatása: betegségek, balesetek, fogyatékos gyermek születése, elemi katasztrófák stb. Nem minősítettük Hanna döntéseit erkölcsi szempontból, csupán tárgyilagosan tudomásul vettük a hipergám ösztön diktálta lépéseket. Azon is vitatkozni lehet, hogy az egyes tulajdonságokhoz, jellemvonásokhoz és eseményekhez társított pontértékek megfelelő arányokat tükröznek-e. De mindezen hiányosságokkal együtt a modell annak szemléltetésére mindenképp alkalmas, hogy még a legszentebb női érzések is lefordíthatók a matematika egyszerű nyelvére.