Elváltaktól kérdezték meg, mi mentette volna meg a házasságukat - az alanyok több, mint fele ugyanazt válaszolta!

Érdekes módon nem a pénz vagy a megcsalás volt a leggyakoribb válóok.

Rengeteg oka lehet annak, hogy két ember, akik egykor szerették egymást, a válás mellett döntenek. van olyan, hogy harmadik fél tesz be a kapcsolatnak, de olyan is akad, hogy rájönnek, nem kompatibilisek.

Ez volt a leggyakoribb válási ok

A felmérésben az alanyok több lehetséges okot is felsorakoztattak, azt azonban mindössze 5%-uk mondta, hogy nem hiszi, bármi is megjavíthatta volna a párkapcsolatukat. Az eredmények alapján lássuk az öt leggyakoribb tényezőt, amelyről az exházaspárok beszámoltak.

- A házassággal járó kötelezettségek komolyabb tudatosítása

- Jobban megismerni a partner nézeteit, erkölcseit, elveit

- Több időt várni a családalapítással

- Szakmai segítséget kérni a terapeutától vagy párkapcsolati tanácsadótól

- Több időt várni a házassággal

 

A megkérdezettek majdnem kétharmada mondta azt, hogyha a házasságkötés előtt jobban megértették volna az azzal járó kötelezettségeket, és ennek fejében mérlegeltek volna, az megmenthette volna a szerelmüket.

 

Miért lehet ez?

 Sok házasság előtt álló párnak irreális elvárásaik vannak a boldogság fogalmával kapcsolatban. A kultúránkban rengeteg olyan mítosz kering, miszerint ha megtalálod a számodra tökéletes partnert, akkor onnantól minden simán megy majd. Talán az alábbi hasonlattal lehetne szemléltetni ezt a felfogást: "Ha beülsz egy autóba, sikerül elindulnod és kormányoznod, az nem jelenti azt, hogy egyszerűen leveheted a kezed a kormányról, hiszen akkor az árokban fogsz landolni. Ebben az esetben nem az új autó keresése a jó megoldás, hanem a megfelelő kormányzás."

Nincs olyan egészséges kapcsolat, ami ne menne át hullámvölgyeken. Megesik, hogy a felek eltávolodnak egymástól, utána azonban jó esetben együtt oldják meg a problémáikat és változtatnak, amennyiben szükséges. Valójában ez a folyamat az, ami erős és tartós köteléket hoz létre.

 

A kémia túlértékelése

A második leggyakoribb válasz, az a partner értékrendjének mélyebb megismerése volt, ezt is több, mint felük mondta okként. Ez nagyrészt annak tudható be, hogy sokan több jelentőséget tulajdonítanak a szexuális kémiának, mint kellene, és nem gondolnak bele, hogy az adott személy mennyire megbízható, őszinte, vagy hűséges.

Az esküvő után a pszichológusok szerint még mindig érdemes várni a gyerekvállalással, ez ugyanis a harmadik legfőbb válóok. A válaszadók majdnem fele mondta, hogyha vártak volna a családalapítással, az megmenthette volna a házasságukat. Majdnem ilyen arányban pedig a szülői nézeteltérések jelentették a fő konfliktusforrást.