A házasságon kívüli kapcsolatok csak a fiatalabb korosztályra jellemzőek?

Ötvenéves kor felett a nők szexualitás iránti vágya lecsökken, és nem lehet elcsavarni a fejüket? Úgy tűnik, erről szó sincs!

Ha elképzelünk egy házasságát felrúgó, friss afférokba keveredő nőt, akkor sokkal inkább egy húszas, harmincas éveiben járó szőke ciklont látunk lelki szemeink előtt, mintsem egy idősebb hölgyet. Csakhogy a megcsalás nem ismer kort...Életünk bármely szakaszában érezhetjük úgy, hogy többre vágyunk és beléphet egy harmadik fél a kapcsolatba.

A "szürke ügyek" - avagy az 50 feletti korosztály félrelépései - mára meglehetősen gyakorivá váltak. Kutatások szerint a legérdekesebb felfedezés az, hogy a nők 90%-ának nem volt bűntudata vagy lelkiismeret-furdalása a tettei miatt. A nők arról számoltak be, hogy a jogosultság érzésével aktívan folytatják ügyeiket. Ez azért történhet meg, mert eddigre a nőknek már megszilárdul az önbecsülése, elérik, amire szükségük van és ott az életükben az önrendelkezés érzése, ami 30 évvel azelőtt a legtöbb nőre nem volt igaz. Az idősebb nők hasonlóak a fiatalabbakhoz abban a tekintetben, hogy hajlandóak házasságon kívüli kapcsolatokba bonyolódni... Általában az alábbi 4 ok miatt.

A "szürke ügyek" négy oka

 

1. Öregedéstől való félelem

Manapság az élet minden területén több lehetőség áll a nők rendelkezésére, így igaz ez a partnerválasztásra is. Néhány nő fiatalabb férfiak társaságában képes csak megélni azt, hogy még vonzó és értékes nő. A fiatal fiúk érdeklődése visszajelzés arra, hogy a nőiességük még nem kopott meg. Új színt, új lendületet ad ez a kapcsolat, amiben el lehet feledkezni a korról és az évek múlásáról. Újra fiatalnak érezhetik magukat, amit idősödő férjük mellet talán már nem tudnak átélni. Ennek a játszmának a hátterében azonban az öregedéstől való félelem húzódik meg...Amit - bármennyire is szeretnének máshogy hinni - csak ideig-óráig csillapíthat egy fiatal szerető.

 

2. Elavult házasság

A másik ok, amiért az idősebb korosztály szerelmi viszonyokba bonyolódik, az a rosszul működő házasság. Az elavult kapcsolat - amelyben a fizikai kapcsolódás már a múlté - eredménye, hogy a szexualitás újra megtalálását a nő csak házon kívül tudja elérni. Ezek a típusú félrelépések mindig kizárólag a szexről szólnak, ahol minden határt és szabályt meg lehet szegni. Azok a nők, akik ilyen ügyekben vettek részt, gyakran számoltak be olyan szexuális élményekről, amelyet nem akartak(vagy nem tudtak) átélni a férjükkel.

 

3. Lakótárs szindróma

Azok a házasságok, amelyekben nincs intimitás lelki szinten - csupán lakótársi viszony alakul ki - fokozottan ki vannak téve a megcsalásnak. Ilyenkor jönnek a hihetetlen történetek a friss szerelemről, ami újra fellobbantotta a nő szívét. Ezek a félrelépések nem a szexuális újdonságról, hanem a ki nem elégített lelki igényekről szólnak. Éppen ezért komoly veszélyt jelentenek, hiszen emiatt bontják fel leghamarabb a nők a korábbi kapcsolataikat. Ha ez mégsem történik meg, akkor viszont vészcsengőként lebegnek a házasság felett, arra unszolva a férjet, hogy harcoljon a felesége maradásáért.

 

4. Valaki különlegesnek lát

Azok a nők, akik félrelépésről számoltak be, azt emelik ki, hogy túlterheltek a munka, a gyermekekről/unokákról való gondoskodás és a háztartási kötelezettségek miatt. Az új férfi pedig olyan különlegesnek látja őket, amilyennek a férjük nem. Új élményeket, bókokat és vérpezsdítő perceket hoz a friss kapcsolat, ami megtöri a hétköznapok monotóniáját. Az egyik legérdekesebb megállapítás, hogy a házasságon kívüli kapcsolatok az 50 feletti korosztálynál nem feltétlenül vezetnek a házasság felbomlásához. Az esetek több mint felében a házasság sértetlen marad, és néha meg is erősíti a párkapcsolatot( függetlenül attól, hogy félrelépésüket felfedték-e a házastársak vagy sem). Gyakran ez egy ébresztő, hogy a házasság megromlott és figyelmet igényel. Más esetekben egy harmadik féllel való kapcsolat nyomásoldó szelepként szolgálhat a házasságban, csökkentve a nő elvárásait a férjével szemben, hogy minden legyen neki egy személyben, és furcsa módon lehetővé teszi mindkét fél számára, hogy boldogabbak legyenek a házasságban.