Biztosan te is ismersz olyan embert a környezetedben, aki egyszerűen nem hajlandó elköteleződni. Amint egy kapcsolat komolyra fordul, hanyatt-homlok menekülőre fogja, a házasság számára elképzelhetetlen, és hiába töltötte be a 40-et, többéves kapcsolata még nem igazán volt. De vajon mi az oka annak, hogy egyesek ennyire félnek az elköteleződéstől?

Ezek az emberek elsősorban nem a szerelemnek fordítanak hátat, ugyanis azok, akik kötelezettség-fóbiában szenvednek, ugyanúgy vágynak a boldogságra egy másik személy mellett. A problémát sokkal inkább a félelmeik okozzák: rettegnek attól, hogy közel kerülnek valakihez és ezt elveszíthetik saját hibájukon kívül, szorongani kezdenek, nem tudják elengedni magukat, és egy ponton inkább a szakítást választják. Azt gondolják, ha ők mondják ki  a befejezést, úgy kezükben tarthatják az irányítást, és nem szenvedik meg annyira a különválás folyamatát.

Az sem ritka, hogy valaki korábban nem félt az elköteleződéstől, ám egy rossz kapcsolat hatására mindez megváltozik.

Ez lehet megcsalás, hirtelen jött szakítás, vagy a szerelem elmúlása a másik fél részéről; ha valaki a múltjában hasonló élményeket élt át, a későbbiekben félelmeit az új partnerére is kivetítheti. Sok esetben ezek alaptalanok, ám ő mégsem tudja elengedni az aggodalmakat, így egy idő után menekülni kezd a komoly kapcsolattól - gondolván, hogy úgysem fog sokáig tartani. A legrosszabb, hogy ez állandósul, és minden más kapcsolatnál is visszatérő probléma lesz, így egy idő után már csak a kalandokat fogja keresni.

Mi a kötődési stílusod?

Szakértők úgy vélik, a kötődési stílusunk miatt is kialakulhat nálunk kötelezettség-fóbia. Az, hogy milyen módon kötődsz a partneredhez, óriási szereppel bír a kapcsolatok minőségében. Akik viszont félnek az elköteleződéstől, általában az alábbi három típusban ismerhetnek magukra:

1. Félelem-kerülő: ők azok, akik ugyan vágynak a kapcsolatra, szerelemre, de nagyon félnek a csalódástól. Attól, hogy valakinek odaadják a szívüket és ő darabokra töri. Ezek az emberek egy komoly kapcsolat esetén azonnal pánikolni kezdenek, attól félnek, hogy a másik szakítani akar, esetleg titkon másokkal is ismerkedik, és ezért választja inkább az egyedüllétet.

2. Elutasító-kerülő: ez a személy meg sem próbál komoly kapcsolatot létesíteni. Ő inkább azt hajtogatja, hogy nincs szüksége senkire, egyedül érzi magát jól, és a függetlensége mindennél fontosabb számára. Egyedül megy nyaralni, és csak laza kapcsolatokat keres, mert attól fél, ha valakibe tényleg beleszeretne, bizonyos dolgokban elveszítené a szabadságát. Úgy érzi, egyszerűbb szinglinek lenni, mint kompromisszumokat kötni.

3. Szorongó-kerülő: akire ez a kötődési stílus igaz, leginkább az egyoldalú kapcsolatoktól retteg. Számára nem az az ijesztő, hogy egy kapcsolat véget érhet, hanem az, hogy ő még mindig szerelmes marad, míg a másik félnek elmúlnak az érzései. Az egyoldalú kapcsolatok iránti szorongása olyan nagy, hogyha a legapróbb jelét is érzékeli egy problémának, rögtön menekülőre fogja.

Noha kötődési stíluson változtatni, a nehézségeket leküzdeni nem egyszerű feladat a szakértők szerint, szerencsére van lehetőség a változtatásra. Elsősorban a gyerekkori kapcsolatokat kell átgondolni, ugyanis az, hogy milyen félelmekkel, tapasztalatokkal találkozunk életünk korai szakaszában, a későbbi viszonyainkra is hatással van.Érdemes lehet visszavezetni, vajon honnan ered a félelem, mi vagy éppen ki váltotta ki, és akár szakértői segítséget is kérhetnek hozzá. A türelem és kitartás kulcsfontosságú, tekintve, hogy akár évekbe is telhet a változás!

bien.hu