Ha két ember szereti egymást és úgy döntenek, hogy együtt szeretnék leélni az életüket, akkor a kapcsolatukat gyakran pecsételik meg házassággal. Azonban a házasság el is romolhat és akkor egyik fél sem érzi magát benne kielégítően. Nagyon sok kutatást végeztek azzal kapcsolatban, hogy a nem jól működő házasság milyen hatással van a férfiakra és a nőkre. Az eredmények megdöbbentőek voltak, mivel kiderült, hogy a kudarcba fordult házasság leginkább a nőkre és nem a férfiakra hat negatívan.

A házasságban élő férfiak sokkal egészségesebbek és boldogabbak, mint a nőtlen férfiak. De mi lehet az oka annak, hogy a boldogtalan házasságban élő nőkre ennyire negatívan hat a rossz viszony, vagyis ennyire megviseli az egészségüket?

Ez talán abban keresendő, hogy a nők törékenyebbek, nemcsak külsőleg, nemcsak a testfelépítésük más, de érzelmi reakciójuk is erősebb és azok hatása is fokozottabban érinti őket.

A nők kevésbé viselik el a stresszes helyzeteket, mert sok mindent úgymond a szívükre vesznek. Egy bizonyos kor után a nők szíve és keringése is gyengébben működik, mint a férfiaké, márpedig stresszes helyzetekben megemelkedik a szervezetben a kortizolszint, ami sem a szív egészségének nem tesz jót, sem pedig a keringésnek.

A férfiak kevésbé élik bele magukat egy-egy veszekedésbe, legalábbis nem gondolnak bele olyan mélyen, nem annyira emocionálisak, mint a nők. Nem agyalnak olyan sokat egy-egy problémán, így a stresszhormonok sem termelődnek a szervezetükben olyan mértékben, mint a nők esetében, így jobban védve vannak a szívet és az érrendszert érintő betegségekkel szemben.

A nőket azért is viseli meg jobban egy rosszabbul működő házasság, mivel őket általában az érzelmek vezérlik. Egy-egy vita alkalmával azt érezhetik, hogy nem szeretik őket, a szeretetlenség pedig fizikai betegségeket generálhat. A szívbetegségeken kívül nagyobb a valószínűsége a cukorbetegség vagy a rákos megbetegedések kialakulásának. Többek között ezért is hangoztatják sokan a válás után, hogy jobb egyedül, mint egy rossz házasságban...És milyen igazuk van!