Szinte mindenkinek van olyan férfi ismerőse, aki arra panaszkodik, hogy a felesége elhanyagolja szexuálisan. Bár nincsenek statisztikáim, de fordított esetben ez szerintem ritkább. A jelenségnek több oka is van, melyek kisebb-nagyobb mértékben össze is fonódhatnak. Vegyük sorra ezeket és próbáljunk rájuk megoldásokat találni:

A férj a feleség számára már nem vonzó szexuálisan

Az eltelt évek nemcsak a női testet, de a férfi szervezetét is átalakítják. A modern életforma, az ülő életmód, az elhízás a férfiak vonzerejét is erodálja. Nem csoda, ha a feleségek nem indulnak be a sörhas látványától(a konditeremben a személyi tréner kockás hasa, izmos karja biztosan vonzóbb látvány számukra). A megoldás természetesen az életmódváltás és az igényesség. Önmagában azonban a külső nem elég, azokat a tulajdonságokat kell továbbfejleszteni és megmutatni, ami a kapcsolat elején a nő számára vonzó volt. Ne felejtsük azonban el, hogy a külső bár fontos a női vágy kialakulása szempontjából, nem az egyetlen és nem is a legfontosabb momentum.

A férfi elkényelmesedett

Az egyik leggyakoribb női vád, hogy a férjek belekényelmesednek a házasságba mind érzelmileg, mind szexuálisan. Ugyanakkor, nagyon sok esetben a férjek ilyen irányú viselkedése csupán reakció a feleség megváltozott hozzáállására. Akit a házasságban sokszor utasítottak vissza szexuálisan, az egy idő után nem fektet be több érzelmi és szexuális energiát a kapcsolatba. Az elkényelmesedés oka lehet még az is, hogy a férj nem tudja kiélni fantáziáját a feleségével, mivel annak szexuális gátlásai nem teszik ezt lehetővé, ami viszont frusztrálja a férfit. A megoldást ezen gátlások tudatos és hosszú távú feloldása jelentheti, amihez mindkét fél kísérletező hajlamára szükség van. Ehhez a nőnek nyitottságra, a férfinek türelemre van szüksége.

A feleség fáradt és leterhelt

Szintén gyakori magyarázat a női libidó csökkenésére, azonban élek a gyanúperrel, hogy a legtöbb esetben a nők ezt csak kifogásként használják, hiszen ha egy nő vonzódik egy férfihoz, akkor akármilyen fáradt és akármennyire nincs ideje, nem mond le az aktusról. A feleségek a szeretőikkel nagyon jól tudnak fáradtan dugni, két fontos feladat elvégzése között is...Ebből következik, hogy nem az a megoldás, hogy a férjek még többet átvállalnak a nő feladataiból(csak abban az esetben, ha ennek más oka is van), hanem megpróbálják kideríteni a libidó csökkenés valódi okát. Természetesen törekedni kell arra, hogy a házasságban a felek közel megegyező mértékű szabadidővel rendelkezzenek és kellően kipihentek legyenek a szexhez, de mint tudjuk a vágy sokszor független attól, mennyire fáradt az ember...

Monogámia ártalom

A nők, akár bevallják, akár nem, ugyanúgy vágynak a szexuális partnerek sokszínűségére, azonban bár egyre kevésbé, még mindig tartanak a szűkebb környezetük rosszallásától. A férj szempontjából ebben az esetben nincs optimális megoldás, maximum a nyitott házasság bevállalása, azonban ez az esetek többségében váláshoz vezet, mivel az új partner iránt a nők érzelmeket kezdenek táplálni és az összehasonlítás során a férjek húzzák a rövidebbet...

Megroppant egzisztencia

Mivel a nők alapvetően biztonságra vágynak, ezért a család pénzügyi megroppanása általában negatívan hat a szexuális életre. A megoldás kézenfekvő. Rendbe kell tenni a pénzügyeket.

Párkapcsolati problémák

Akármilyen egyéb probléma merül fel a házasságban, az mindig kihat a szexuális életre. A nők nem tudják különválasztani a szexet a párkapcsolat aktuális állapotától. Veszekedés, vita, frusztráció esetén nem tudnak gombnyomásra szexuális üzemmódba átváltani, mint a férfiak többsége. Amíg az alap probléma nincs megoldva, a szexuális probléma is fenn fog állni. Ráadásul, mivel a nők szexuális késztetése alapból alacsonyabb, mint a férfié, ezért a szex mindig is fegyver a feleség kezében, amelyet belátása szerint fordíthat a férje ellen...A megoldás az alapprobléma kiiktatása.

A feleség számára sosem volt a szex fontos

Ez talán a legdurvább ok. Elsősorban azért, mert azt jelenti, hogy a házasság előtt a nő csak elhitette partnerével, hogy szeret vele szeretkezni, de valójában csak az elköteleződés kicsikarása volt a célja. A szex ebben az esetben nem közös örömforrás, hanem manipulációs eszköz a nő kezében, amire a cél elérése után már nincs szükség. Megoldásként a gyors válást tudom javasolni...